Respirația urât mirositoare: 5 cauze și metode de înlăturare ale acestui necaz

Contrar opiniei populare, nerespectarea normelor de igienă – nu este cauza principală a respirației urât mirositoare. „În majoritatea cazurilor, este de vină umiditatea insuficientă a membranei mucoase a cavității bucale, – spune Harold Katz, bacteriolog și fondatorul California Breath Clinics, – Când umiditatea nu este suficient de mare, se înmulțesc bacteriile, care sunt vinovatele acestui miros. Atunci când tu dormi, se elimină foarte puțină salivă și umezeala din cavitatea bucală scade brusc. Iată de ce dimineața ai un miros neplăcut deosebit de puternic din gură”.

Dacă te confrunți cu această problemă doar dimineața, încearcă să te speli pe dinți mai des, însă dacă problema constă în uscăciunea gurii (oamenii de știință numesc acest fenomen xerostomie), și miros neplăcut te deranjează toată ziua, vinovatul ar putea fi medicamente pe care le primești. „75 la sută din pastile, inclusiv antidepresivele, pastilele antihistaminice și pastilele pentru tensiune, au xerostomia printre efectele sale secundare”, – spune Dr. Katz.

Prin urmare, dacă ai observat că în timpul unei conversații cu caracter personal, oamenii se îndepărtează de tine la o distanță de respect, iar muștele cad moarte atunci când respiri spre ele, adresează-te medicului tău și interesează-te, dacă medicamentele pe care le iei au sau nu un astfel de efect secundar. Pentru a rezolva problema, bea mai multă apă, sau treci la alte medicamente.

În toate celelalte cazuri, respirația urât mirositoare – este semnalul organismului, că o parte a corpului tău nu este în ordine. Un stomatolog bun este în stare în prealabil să pună diagnosticul nu numai dinților tăi, dar, de asemenea, întregului organism, judecând după mirosul din gură. Hai să vedem, ce pot însemna unele mirosuri ale cavității bucale.

  1. Mirosul naftalinei

Acest lucru poate fi un indiciu al unei reacții alergice, rinită sau sinuzită. Dacă ai o boală cronică a sinusurilor paranazale, bacteriile din gura ta pot elimina mucus cu o componentă neplăcută numită scatol, care miroase anume ca naftalina.

  1. Mirosul fructelor

Poți avea diabet zaharat, deci cu acest simptom nu se poate de glumit. În cazul în care ești sănătos, organismul tău metabolizează zahăr, iar în cazul diabetului zaharat, nivelul de zahăr din sânge crește și celulele încep să producă energie, prin arderea grăsimilor în loc de zahăr. Un produs secundar al acestui proces – substanțele organice cetone, care pot elimina un miros distinctiv de fructe.

  1. Mirosul de lapte acru

Poți fi unul dintre cei „norocoși”, care suferă de intoleranță la lactoză. „Un astfel de miros este un indicator, că organismul tău nu asimilă proteinele din lapte”, – spune Dr. Katz. Dar pot exista și alte simptome, cum ar fi eliminarea gazelor după consumul produselor lactate.

  1. Mirosul scutecului murdar

Este posibil să ai amigdaliți. Amigdalele sunt străbătute de niște crăpături mici, în care se acumulează bacterii și alte substanțe. Amigdaliții se formează atunci când aceste resturi se întpresc sau se calcifiază. Ele constau din produse secundare urât mirositoare ale luptei organismului tău cu bacteriile dăunătoare. De obicei, pietrele de pe amigdale pot fi înlăturate prin spălarea amigdalelor.

  1. Mirosul de putrefacție

Dacă mirosul este foarte neplăcut, este probabil, că ai o boală pulmonară, de la o infecție, cum ar fi pneumonia, până la cancer. Acum, oamenii de știință sunt în curs de dezvoltare a unui sistem, care va detecta cu precizie semnele de cancer pulmonar doar printr-o singură respirație. Dacă ai observat, că mirosul este mai rău, decât de obicei la oamenii, care nu au grijă de cavitatea bucală, este timpul să vizitezi un medic.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>