DE CE CAFEAUA NU LUCREAZĂ: CAZURI CÂND EȘTI SOMNOROS CHIAR DUPĂ CE AI BĂUT UN ESPRESSO

Crezi, că o ceașcă de cafea este în măsură să te mențină voios în orice moment? Iată că nu-i așa! Citește mai departe, pentru a afla, când cafeaua îți face mai rău.
Conform unui studiu realizat de Academia Americană de Somnologie, cafeina își pierde efectul atunci când tu permanent nu dormi suficient. În timpul acestui studiu, două grupuri de participanți au dormit timp de 5 zile la rând, numai câte 5 ore (da, noi știm că și tu de multe ori participi la același test). Un grup primea de două ori pe zi câte 200 ml de cofeină (aproximativ câte două cești de espresso), iar celălalt – lua pastile placebo, fără nici un efect.

După primele două nopți aproape nedormite, cei care beau cafea erau cu mult mai voioși, decât cei din al doilea grup, dar în a treia noapte, rezultatele s-au schimbat complet. Grupul care a primit cofeină a devenit mai agitată, supărată și deprimată, în timp ce grupul al doilea, care lua placebo, a rămas în aceeași stare. Oamenii de știință nu au cercetat pe deplin acest fenomen, dar un singur lucru îl pot spune sigur: cafeaua nu mai este eficientă, dacă tu mereu nu dormi destul.

Există o teorie, potrivit căreia organismul tău începe sa ignore cafeaua la nivel biochimic. Când nu dormi suficient, organismul tău eliberează mai multă adenozină, o substanță, care influențează stimularea somnului și suprimarea vioiciunii, astfel o ceașcă de cafea neagră trce pe lângă organismul tău fără efect. Pentru a studia acest efect este nevoie de mai multe cercetări, dar putem afirma deja: mărirea dozei de cafea nu te va salva. Dacă vei mări doza zilnică de cofeină la 400 de miligrame și mai sus – există o mare posibilitate, că vei deveni nervos și iritabil.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>