Cum să transpiri normal în timpul verii și să nu miroși

Eu transpir, tu transpiri, noi transpirăm. Acesta este un lucru de neschimbat, de la care nu avem nicio scăpare – dar care poate fi luat sub control, astfel încât să nu ne încurce să trăim normal.

1. Afacere umedă

Tu urăști transpirația în zona axilelor, însă, de fapt, aceasta este doar o dovadă a funcționării eficiente a sistemului de termoreglare. De exemplu, în timpul antrenamentului: pulsul crește, temperatura corpului se mărește, glandele sudoripare ecrine, ce se găsesc pe întreaga suprafață a pielii și sunt în numar de 2 până la 5 milioane, se activează și te udă cu lichid cu electroliți pentru a răci pielea. Ce e de făcut? Bea apă, dar mai bine – băuturi izotonice, care vor umple stocurile de elemente, ce au fost eliminate împreună cu sudoarea.

2. Cât se poate

Nimeni nu-ți va spune, cât de mult este „normal” să transpiri și cât de mult – nu. Dacă de pe tine curge necontenit – probabil, acest lucru este un simptom al hiperhidrozei (nu prezintă un pericol pentru sănătate, poate fi tratată). Exclude din dieta ta cafeaua, alcoolul, alimentele condimentate – vei transpira mai puțin. Ei bine, în orice caz, ține minte: atâta timp, cât transpirația nu se amestecă în planurile tale de zi cu zi, nu merită să te gândești mult despre ea.

3. Eliminarea transpirației

Îmbrăcămintea sport de mult timp este făcută astfel, încât să permită umidității tale să se evapore cât mai repede posibil. O variantă bună pentru viața de zi cu zi – un pulover subțire din lână merinos (de asemenea, îndepărtează excelent sudoarea la suprafață). Printre produsele noi – lenjerie intimă din fibră de bambus. Aceasta nu te va salva de transpirație, dar, spre deosebire de același bumbac, nu va contribui la înmulțirea bacteriilor, în ciuda condițiilor ideale – căldură și umiditate.

4. Circumstanțele

Odată cu venirea verii, tu începi să transpiri un pic mai mult – și e normal. Și cel mai important – temporar. În mod normal, organismul are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a se aclimatiza și a se adapta la vremea nouă. Multe depind și de circumstanțe: la Universitatea din Connecticut (SUA) susțin, că glandele sudoripare se comportă mai activ în condiții de umiditate ridicată. Iar acolo unde este uscat (cum ar fi în munți), tu transpiri mai puțin, în ciuda temperaturii.

5. Antisudoare

Pielea strălucitoare din cauza transpirației – chiar dacă poate fi sexy, dar miroase urât! Pentru acest lucru spune mulțumesc glandelor sudoripare apocrine. Fiind situate pe zonele corpului tău, și anume unde crește păr, ele eliberează un secret gras, care este imediat atacat de bacterii. Iată de unde provine mirosul. Fără antiperspirant nu poți face nimic, dar (dacă este posibil), alege unul, care nu conține amestec de săruri de aluminiu: acesta nu numai că blochează activitatea glandelor, dar permite pielii în același timp să „respire”.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>