Cum să învingi oboseala și să-ți revii după o noapte fără somn

Aspectul fizic

Cum suferă din cauza somnului insuficient

Probabil ai observat: somnul insuficient duce la faptul, că alte persoane te socot mai puțin atractiv și sănătos. Și asta are o explicație științifică: în timpul somnului de noapte pielea elimină toxinele prin glandele sudoripare. „Dacă nu ai dormit, aceste toxine rămân în organism, iar pielea arată obosită, decolorată și plictisită” – spune Leslie Korridan, membru al Institutului Internațional de Dermatologie.

Cum de a aduce înapoi la normă

Folosește un exfoliant ușor. „Exfoliantul are un efect de peeling și crește circulația sângelui, ca rezultat – pielea primește mai mult oxigen și substanțe nutritive,” – spune Korridan. Iar pentru cercurile întunecate ajută o cremă specială pentru pielea din jurul ochilor.

Agerimea minții

Cum suferă din cauza somnului insuficient

Corpul tău s-a obișnuit cu ciclul de zi cu zi. Atunci când se încalcă, aceasta afectează nivelurile de zahăr și colesterol în sânge, precum și ritmul cardiac. Toate acestea conduc la o modificare a nivelului de neurotransmițători în creier și în cele din urmă, ți se termină toate gândurile, cu excepția unuia: când odată mă voi culca să dorm?

Cum de a aduce înapoi la normă

În această stare, probabil, nu dorești să te miști mai repede decât este necesar, dar o sarcină mică cardio va ajuta la restabilirea clarității mentale. „Exercițiile stimulează eliberarea de adrenalină, ceea ce face capul clar” – spune William Kohler, de la Institutul problemelor de somn din Florida (SUASpală-te cu apă rece și a mergi la alergat, măcar cinci minute în jurul blocului. Este o zi senină? Uită-te la cer. „Albastrul mai bine decât orice altă culoare afectează fotoreceptoarele din ochi, care declanșează o reacție biochimică, care încetinește producerea hormonului de somn, melatonina” – spune cercetătorul problemelor de somn, Bert Jacobson.

Principalul lucru – nu exagera. Și mănâncă încet, în timpul zilei, numai mâncare ușoară. În cele din urmă, ascultă muzica preferată, aceasta determină eliberarea de neurotransmițători din creier care crește vigilența mentală, atenția și viteza de prelucrare a informațiiei.

Creativitatea

Cum suferă din cauza somnului insuficient

După cum știi, noaptea, creierul tău are o mulțime de lucru: potrivit unui studiu recent publicat în revista Current Directions in Psychological Science, pe timp de noapte el se ocupă de concretizarea, reorganizarea și reconfigurarea informației memorizate – anume acestor procese se datorează creativitate și de aceea se spune, că dimineața este mai înțeleaptă decât seara..

Cum de a aduce înapoi la normă

Din păcate, singura modalitate de a aduce creativitatea în capul tău somnoros – este de a merge la culcare. „Cafeina și un pui de somn formează o combinație extrem de eficientă”, – spune directorul Centrului de studii a problemelor de somn de la Universitatea Loughborough (Marea Britanie), Jim Horn. Pentru a dormi bine la prânz, mergi într-un loc liniștit, cu un scaun confortabil și bea înainte de somn o ceașcă de cafea. Pune deșteptătorul și uită de totul timp de 15 minute. Astfel, tu vei dormi puțin și nu te vei simți atât de obosit, datorită cofeinei – aceasta va începe să lucreze peste douăzeci de minute după prima gură de cafea.

One comment to Cum să învingi oboseala și să-ți revii după o noapte fără somn

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>