3 lucruri interesante despre femei: care e chestia cu simțul umorului?

ce6b15eb9648c2912c2f348ba2725367

Mulți bărbați tind să creadă, că femeile nu au un simț al umorului. Însă oamenii de știință fac o corecție: chestia e, că fetele nu se grăbesc să glumească – ele vor doar să nechezească.

1. Nu râde, fă-o să râdă

Din punct de vedere a psihologiei evoluționiste, capacitatea de a glumi – este o dovadă de inteligență și, în consecință, prezența la o persoană a unor gene mai bune. Prin urmare, luând în vedere simțul umorului dintr-o perspectivă de gen, experții au ajuns la concluzia, că acest lucru este un factor foarte important pentru oameni în alegerea unui partener.

Singura diferență este că, pentru bărbați este important, ca femeile să perceapă adecvat glumele lor, și nu neapărat să glumească singure, iar pentru femei (ființe mai selective, în ceea ce privește materialul genetic) – dimpotrivă: ar fi de dorit, ca bărbații să le facă să râdă, și nu este obligatoriu, ca bărbații să râdă la glumele lor feminine. Uită-te chiar la anunțurile femeilor de pe siteurile de dating. Ele doresc să fie vesel cu un bărbat, de două ori mai des, decât ele însăși promit, că va fi vesel cu ele.

2. La un nivel

Încă în anul 1993, profesorul Robert Provine de la Universitatea din Maryland împreună cu colegii săi, lucrând pe tema conversațiilor spontane, urmărea și asculta modul în care oamenii comunică în locuri publice. El a înregistrat 1200 episoade de râs, apoi a studiat aceste observații, și a constatat următorul fapt: femeile râd mult mai des decât bărbații (cu toate că și unii și ceilalți râd mai activ pe seama bărbaților decât a femeilor).

Cu toate acestea, oamenii de știință au susținut în mod constant, că femeile glumesc nu mai rău decât bărbații, pur și simplu ele o fac mai rar. Astfel, în anul 2009 a fost realizat un experiment: unui grup mare de sexe diferite i s-a propus să născocească o frază amuzant pentru o imagine. Rezultatele obținute au fost evaluate în mod obiectiv, și s-a constatat, că fraze „masculine” cu adevărat amuzante s-au adunat la fel de multe ca și cele „feminine”.

3. Glumele sunt diferite

Dar este clar, că umorul masculin și cel feminin – nu este același lucru! Corect. Se observă, că fetele iubesc mai mult glumele autocritice și povestirile amuzante (în opinia lor), pe care le povestesc succesiv: introducere, cuprins, punctul culminant … Bărbații însă au altfel de glume, mai ”ascuțite”: au spus o glumă scurtă (și e mai bine să fie grosolană, brutală) – și toți mor de râs.

Desigu, se pot întâlni excepții de la această regulă, însă, de obicei, diferența generală este clară. Cu toate acestea, în companiile unde sunt și bărbați și femei, accentele umoristice se schimbă cu locurile. Bărbații glumesc nu atât de grosolan și obraznic (pentru a nu speria doamnele) și devin mai autoironici. Femeile, din contra: autocritica dispare din glumele lor, nu se mai gândesc la vulnerabilitatea altor oameni, încep să glumească mai grosolan și mai cu răutăciune decât de obicei.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>