12 cele mai bune sfaturi profesionale pentru cupluri

De a începe o relație nu este atât de dificil, mai dificil – să o păstrezi. Iată câteva recomandări selectate de la psihologi și terapeuți, specialiști în relații și autori ai cărților populare de psihologie. Merită să asculți aceste sfaturi: avestea te vor ajuta să eviți unele dintre problemele tipice.

1. Strică modelul de comportament nereușit

De-a lungul timpului, cuplurile își formează obiceiul de a se comporta într-un anumit fel în anumite situații. Pentru a inspira o viață nouă în relația voastră, încercați să renunțați la stereotipul instalat. De exemplu, tu te-ai obișnuit să te enervezi, când soțul nu-și spală farfuria după ce s-a sculat de la masă. Încearcă, în acest caz, să vorbești cu el mai prietenos și să-i mulțumești, când el face ceva. Aceasta va funcționa, spune psihoterapeutul Tony Coleman.

2. Nu subestima puterea magică a atingerilor

Nu numai săruturile și îmbrățișările, dar și cele mai obișnuite atingeri – de exemplu, atunci când vă țineți de mâini în timp ce vă plimbață sau tu pui capul pe umărul lui, privind televizorul – vă fac să fiți mai apropiați. Acest lucru face ca creierul vostru să producă „hormonii de bună dispoziție”, care vă atrage unul către celălat la nivel instinctiv, spune Dr. Barton Goldsmith, un psihoterapeut și autorul cărții „Fitness emoțional pentru cupluri”.

3. Nu fiți cei mai buni prieteni

Teoretic, „soțul meu – este cel mai bun prieten al meu” sună bine. Numai că, nimeni nu doarme cu prietenii. Dacă începeți să vă percepeți unul pe celălalt ca prieteni – voi deveni pur și simplu vecini de cameră. Rămâneți parteneri, avertizează Dr. Lana Holstein, directorul unor programe de sexualitate și activitate vitală pentru cupluri.

4. Asigurați-vă, că sexul este întotdeauna în meniul vostru

Nu lăsați această parte foarte importantă a vieții unor doi căsătoriți la voia întâmplării. Intimitatea ar trebui să fie regulată, ne amintește Tony Coleman. Tratează asta ca pe o vizită la sala de fitness și încearcă să o faceți cel puțin două ori pe săptămână.

5. Spuneți, ce aveți pe suflet, fiecare la rândul său

Aveți vreun dezacord? Pentru a vă asigura că amândoi aveți o șansă de a fi ascultat, jucați-vă în psihoterapeutul și pacientul, schimbându-vă cu rolurile: mai întâi descarcă tot ce ai pe suflet, în timp ce al doilea te ascultă cu atenție, apoi – invers, sugerează psihologul Diana Kirschner, autorul cărții ” Opening Love’s Door”.

6. Găsiți puncte comune

Atunci când luați o decizie, încercați să ajungeți la un numitor comun, folosind un truc: lasă fiecare să scrie exact ceea ce vrea, recomandă Dr. Paul Dobransky, autorul cărții „The secret psychology of how we fall in love”. De exemplu, tu dorești o vacanță cu un program cultural, iar el – doar se stea lungit lângă piscină. Scrieți în puncte totul, ce doriți de la această călătorie, și, găsind în ambele liste puncte ce se potrivesc, veți găsi cu siguranță un loc de odihnă, care va satisface dorințele amândurora.

7. Sandwich din negativ și pozitiv

Există o modalitate mai eficientă de a arăta nemulțumirea sa, decât pur și simplu de aruncat niște comentarii supărătoare unul împotriva celuilalt. Ascunde o declarație negativă între două pozitive. De exemplu, te enervează întârzierile lui permanente. Încearcă să spui în felul următor: „Îmi place că ești o persoană calmă, care nu se grăbește, cu un caracter ușor și deloc pedant; dar mă supără întârzierile tale. Sunt sigură, că poți rămâne un tip cool și să vii totuși la timp”, – recomandă Dr. Yvonne Thomas, psiholog.

8. Noi suntem un ecou lung reciproc

Atunci când între voi are loc o conversație serioasă despre relația voastră, nu este de mirare, că unele cuvinte ale interlocutorului îți intră pe o ureche și-ți ies pe alta, fiindcă tu nu atât de mult asculți, cât te gândești ce să spui ca răspuns. De aceea, este atât de important să repetați cuvintele unul altuia. Atunci știi că ești auzit și te simți înțeles, continuă Yvonne.

9. Fiți mai răbdători

Nimeni nu este perfect, și nu poți scăpa de faptul, că fiecare dintre noi are propriile sale ciudățenii și apucături. Împacă-te cu asta, nu-ți cheltui degeaba celulele nervoase. El privește fotbal și țipă ca un nebun, la fiecare eșec al echipei noastre, iar pe tine te enervează acest lucru? Gândește-te, cât de bine este, că el se poate interesa de ceva cu o astfel de pasiune. Sau nu ești cam fericită, că el este atât de timid, când se află în compania unor oameni străini? Imaginează-ți, cum te-ai simți tu, dacă el ar fi fericit să stea de vorbă cu fiecare dintre invitați, uitând de tine, te liniștește Dr. Jennifer Oykl, psiholog.

10. Găsiți timp doar pentru voi doi

Este atât de important, măcar uneori, să fugiți de toată lumea undeva, unde veți fi doar voi doi! Opriți telefoanele, uitați de Internet. Oranizați vreo excursie, călătorie, sau doar o cină pentru voi doi. Diana Kirschner este sigură, că acest lucru, din când în când, este pur și simplu necesar pentru fiecare pereche.

11. Fii de partea lui

Poate că nu ești de acord cu opinia iubitușui tău, atunci când el se ceartă cu prietenii sau se plânge de șeful, care l-a săturat deja, dar ar trebui să fii întotdeauna de partea lui, și el – de a ta. Numai atunci veți putea conta unul pe altul. Acest lucru nu înseamnă, că trebuie să-i spui întotdeauna da. Merită doar să-l asculți și să-i dai de înțeles, că vei fi alături de el șiîl vei susține, indiferent în ce situație el va fi, spune psihoterapeutul Joanna Megdoff.

12. Dăruiți-vă cadouri fără motiv

Nu trebuie să așteptați o ocazie specială, pentru a face ceva plăcut unul pentru celălalt. Cadoul este chiar mai plăcut, atunci când este neașteptat. Desigur, nu ar trebui să fie ceva uluitor: sensul acestui cadou nu constă în a goli portofelul. Este pur și simplu un semn de atenție. Poate că îi vei cumpăra un tricou cu simbolurile trupei lui preferate, iar el pentru tine – o pijama de culoarea ta preferată, propune niște variante Barton Goldsmith.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>